Mordet på John F. Kennedy

John F KennedyAttentatet på den amerikanske præsident John F. Kennedy i Dallas i 1963 sendte chokbølger gennem hele den vestlige verden.

Skuddene i Dallas

Da John F. Kennedy i 1960 var blevet valgt til præsident, havde det kun været med et meget snævert flertal. Derfor kunne han langt fra være sikker på at genvinde embedet ved præsidentvalget i 1964.

En af de stater, det var vigtigt for ham at vinde, var Texas. Derfor begyndte Kennedys valgturne med en rundtur i netop denne stat.

Den 22. november 1963 ankom John F. Kennedy sammen med sin kone Jackie til Dallas, Texas. I en åben bil kørte de fra lufthavnen mod storbyens centrum. For at flest mulige mennesker skulle have mulighed for at se præsidentparret, var bilkortegens rute allerede flere dage tidligere blevet offentliggjort i pressen.

Klokken 12.30, på et tidspunkt, hvor den åbne bil befandt sig nær centrum, smældede nogle skud. Præsidenten sank sammen i sin kones arme, hvorefter bilen gassede op og kørte i hast til det nærmeste hospital.

På hospitalet forsøgte lægerne desperat at redde John F. Kennedys liv. Men der var intet at gøre. Klokken 13.33 måtte de meddele, at USA’s 35 præsident var afgået ved døden. Straks derefter blev den hidtidige vicepræsident Lyndon B. Johnson taget i ed som de Forenede Staters nye præsident.

Jorden rundt blev radio- og tv-udsendelser afbrudt. Nyheden om præsidentmordet blev bragt. Verden var efterladt i chok.

Lee Harvey Oswald
(1939-63)
Kennedys morder. Havde gjort tjeneste i Marinekorpset. Efter endt militærtjeneste boede han tre år i Moskva, hvor han blev gift med en russisk pige. På mordtidspunktet var han ansat i lagerbygningen, hvorfra han skød præsidenten.

Jagten på en morder

Straks efter skuddene i Dallas begyndte jagten på en attentatmand. Allerede klokken 12.45 udsendtes over politiets radio et signalement af en mand, der var set med riffel i et vindue på en af de bygninger, bilkortegen passerede idet skuddene lød.

Klokken 14.14 blev en mand – svarende til beskrivelsen – anholdt. Inden da nåde han dog først skudt en politibetjent.

Den anholdtes navn var Lee Harvey Oswald. Han arbejdede for byens skolebogslager, som netop havde til huse i bygningen, hvori han var blevet set med en riffel.

Jack Ruby skyder Lee Harvey OswaldDet var imidlertid ikke mange oplysninger om motiv med videre, myndighederne nåede at få fra Oswald. Inden døde han nemlig selv.

Den 24. november blev Oswald ført gennem kælderen på politistation i Dallas. Og da pressen var til stede blev begivenheden foreviget til eftertiden i levende billeder. Pludselig trådte en mand med en pistol i hånden frem og skød Oswald på nært hold.

Gerningsmanden var en natklubejer ved navn Jack Ruby. Hans motiv til at blive morder kom aldrig klart frem. Selv gav han aldrig en fyldestgørende forklaring. Selv døde han i fængslet i 1967.

Hvem myrdede Kennedy

Til at opklare omstændighederne omkring mordet på John F. Kennedy blev der nedsat en undersøgelseskommission under ledelse af højesteretspræsident Earl Warren.

Mindre end et år efter Kennedys død havde kommissionen færdiggjort sit arbejde. Konklusionen blev at Lee Harvey Oswald havde myrdet præsident Kennedy, og at Oswald ikke havde været i ledtog med andre.

Desværre havde Warren-kommissionen gjort et sjusket stykke arbejde. Der var for mange spor, de ikke havde efterforsket samt masserer af løse ender i rapporten.

Derfor er der siden hen opstået utallige konspirationsteorier omkring Kenndymordet. Konspirationsteoretikere betvivler, at Oswald skulle kunne have været alene om attentatet. Men som altid, konspirationsteorier skal mødes med en stor portion skepsis.

Seneste opdatering: December 2018

Del siden på: Facebooktwittermail
Del på: