Mode i 1960erne

At tale om 1960ernes mode kan virke som en selvmodsigelse, da der var flere forskellige trends. Nogle hovedtræk kan dog fremhæves.

Modebranchen

Befolkningen – i særdeleshed ungdommen – havde fået flere penge mellem hænderne. Samtidigt var nye syntetiske tekstiler kommet på markedet. Det gjorde klæder billigere end tidligere.

TwiggyDet var modeskabere, der var klar til at udnytte dette, som skabte 60ernes trend. Mange af dem – for eksempel Mary Quant – var englændere. Det betød, at det nye modmekka blev ‘Swinging London’ – i særdeleshed Carnaby Street og Kings Road.

Noget af det som skabte sensation i 1960eren var den lårkorte mode. Efterhånden var kjolesømmene kravlet så langt op, at man talte om miniskørtet.

Årtiets mest berømte fotomodel hed Lesley Hornby, men kaldte sig for Twiggy. Hun var i 1966 16 år, da hun fik benævnelsen ‘årets ansigt’. Med store øjne, trutmund og en spinkel krop havde hun et nuttet look, som gjorde hende til 1960ernes kvindeideal.

Ungdomskulturer

Hippie mode1960erne var ungdomsoprørets årti. Dermed blev det også ungdommen, som satte dagsordenen, når det gjalt moden.

I 1960ernes første halvdel var det specielt de nærmest konformt klædte unge – som for eksempel modsne – der prægede gadebilledet. Mods var altid velklædt i jakkesæt og kørte som regel på scooter.

Senere hen blev hippierne med deres lange hår den mest fremtrædende ungdomskultur. Selvom hippierne på mange måder var et oprør, mod det som modebranchen stod for, lykkedes det hurtigt for modeindustrien at udnytte de nye trends. Dermed blev tøjet psykedelisk og mangefarvet.

Seneste opdatering: December 2018

Del på: