Det vigtigste i fodboldens verden er at score mål. Derfor har målmagere altid stået i høj kurs. Den sandsynligvis bedste og mest succesfulde dansk fodbold har fostret af disse var Harald Nielsen.
De unge år
Målmageren blev født den 26. oktober 1941. Allerede i en ung alder viste Harald store talenter på en fodboldbane. Desuden anvendte han det meste af sin fritid til at træne både med og uden bold. Det var hans store ønske at blive professionel fodboldspiller, og det skulle helst være i Italien.
• Joakim Jakobsen: Guld-Harald (2009)
Det hårde slid gav bonus, i 1958 spillede han sin første ynglingelandskamp. Allerede den 15. marts året efter debuterede han desuden for sin klub Frederikshavn FI i landets næstbedste fodboldrække.
Forårssæsonen (fodboldsæsonen fulgte kalenderåret) var på det jævne. Den 17-årige knægt skulle lige vende sig til tempoet. Derefter viste han sit format. I efterårets første kamp førte lokalrivalerne fra Aab med 3-0 på Aalborg Stadion, men så tog Harald fat og scorede 4 mål, hvilket resulterede i en 5-4 sejr til hans hold.
Sådan fortsatte det året ud. Harald Nielsen blev rækkens topscorer, og var hovedårsagen til at Frederikshavn rykkede op i landets bedste fodboldrække.
De mange mål gik ikke upåagtet hen. Harald blev udtaget til landsholdet, hvor han den 13. september 1959 debuterede i Oslo. Danmark besejrede Norge med 4-2, og den unge frederikshavner nettede en enkelt gang. Da han blot var 17 år, blev han samtidigt Danmarks yngste A-landsholdsspiller nogen sinde.
Medgangen fortsatte i 1960. Frederikshavn og Harald Nielsen debuterede i landets bedste fodboldrække ved den 20. marts i Københavns Idrætspart at besejre Frem med 3-1. Alle tre fuldtræffere blev sat ind af den nu 18-årige Harald.
Ligeledes på nationalmandskabet gik det godt. I 1960 deltog fodboldlandsholdet ved det olympiske lege i Rom (se Dansk Fodbold i 1960erne). Harald Nielsen blev turneringens topscorer og Danmark vandt sølv. Selvom det kun blev til næsthøjeste trin på prispallen, fik målmageren nu tilnavnet Guld-Harald – et kælenavn der har hængt ved ham lige siden.
Farvel til Danmark
En meget stor skuffelse var det imidlertid for Guld-Harald, at han ikke kom hjem fra Italien med en professionel kontrakt. Derfor spillede han sæsonen 1960 færdig sammen med sin danske klub. Nyoprykkede Frederikshavn blev nummer 5, og Harald Nielsen blev naturligvis Danmarksturneringens topscorer.
I 1961 gik drømmen imidlertid i opfyldelse. Harald Nielsen indgik en professionel kontrakt med den italienske Serie A klub Bologna.
Målmagerens sidste optræden i Danmarksturneringen foregik den 24. april 1961 på Odense Stadion. Gæsterne vandt 2-1 over OB, og Harald scorede begge mål. Resultatet betød Frederikshavn lå nummer 1, men holdet var ikke i stand til at erstatte sin stjerne og sluttede sæsonen på en 8. plads.
Også landsholdet måtte sige farvel til Guld-Harald. På den tid havde man i Danmark et princip om, at professionelle ikke måtte spille på det nationale mandskab. Denne tåbelige regel blev desværre først ophævet, efter Harald Nielsen havde indstillet sin karriere.
I alt nåede målmageren at spille 14 landskampe. Til trods for at han endnu ikke var fyldt 19 år, da han spillede den sidste, resulterede de i hele 15 pletskud – et gennemsnit på 1,1 mål per match.
Det italienske eventyr
Efter en første sæson på det jævne kom der også gang i målmaskinen i Italien. To gange opnåede Harald Nielsen at blive topscorer i støvlelandet – den første gang allerede i sæsonen 1962-63. De første 100 kampe resulterede endda i hele 60 fuldtræffere, det var ny italiensk rekord.
De mange mål gavnede ligeledes målmagerens klub. Hidtil havde Bologna opholdt sig midt i rækken, men nu blev klubben tophold. Det hele kulminerede med, at Harald og Bologna i sæsonen 1963-64 blev italienske mestre.
Det var imidlertid ikke udelukkende målnæsen, der skilte frederikshavneren ud fra andre fodboldspillere i støvlelandet. Italienere var ofte temperamentsfulde med en kort lunte. Harald Nielsen derimod var der kun sjældent bataljer med. Derfor fik han tilnavnet il freddo danese – den kolde dansker.
Allerede på et tidligt tidspunkt havde Harald Nielsen bebudet, at han ville stoppe karrieren i en ung alder. Det skulle helst ske inden helbredet led skade. Derfor ophørte tilværelsen som professionel fodboldspiller allerede i 1970.
Inden da nåede den kolde dansker dog at spille i tre andre italienske klubber end Bologna. I 1967 skiftede han til Inter i Milano, for et beløb der gjorde ham til verdens på daværende tidspunkt dyreste fodboldspiller. Året efter hed Haralds klub Napoli, hvorefter han sluttede af i Sampdoria.
Livet udenfor banen
Harald Nielsen var ikke blot en skattet fodboldspiller, han var sin tids største danske idol. Og det var ikke kun fodboldgale drenge, der tilbad ham. Selv piger, som knap nok kendte formen på en fodbold, forgudede den smukke charmør.
Den store popularitet medførte, at målmageren i 1961 medvirkede i spillefilmen ‘Far til fire med fuld musik’. Der mødte han Rudi Hansen, som spillede filmseriens Mie. De forelskede sig i hinanden og indgik i 1963 ægteskab.
I amatørtiden var Harald Nielsen lærling på maskinfabrikken Alpha-Diesel i Frederikshavn. Efter fodboldtilværelsens ophør valgte han dog at blive forretningsmand. Han oprettede et firma, der siden hen med succes har solgt italienske varer – specielt læderfabrikater – i Skandinavien.
Guld-Harald slap dog ikke fodbolden helt. I 1977 forsøgte han sammen med Helge Sander at etablere en professionel fodboldliga i Danmark. Det medførte, at DBU følte sig tvunget til at tillade betalt fodbold her i landet.
Senere hen var den tidligere målmager med til at etablere fodbold-fusionen FC København. Denne klubs første formand hed endda Harald Nielsen.
Harald Nielsen døde 11. august 2015.
Seneste opdatering: December 2018
Del siden på:

