Kommentar til Atommarcher

I juli 2006 modtog 1960erne.dk følgende kommentar fra filmfotograf Arne Abrahamsen.

Af Arne Abrahamsen

Ved et opslag på hjemmesiden under 1960ernes atomprotestmarcher, står der bl.a. om den første i oktober 1960: “Det var imidlertid ikke megen pressedækning, marchen fik. Kun få medier skrev om den, og tv viste slet ingen levende billeder der fra.” – Dette kan jeg kun bekræfte, idet jeg på daværende tidspunkt, var delvist involveret i en lille marchgruppe fra min omgangskreds, der tilsluttede os på sidste del af marchen. 

Jeg kan derimod komme med et par interessante tilføjelser om Påskemarchen i 1961. “Denne gang fik optoget opmærksomhed af pressen. Ganske vist var de fleste medier ikke specielt interesseret i budskabet. Men de anede gode historier, da marchen på den første dag ‘blev væk’ i en snestorm.”

Her kan oplyses, at Danmarks Radio ikke havde en fotograf der skildrede begivenheden. De optagelser der i dag eksisterer i DR-filmarkivet, er foræret til dem af undertegnede, Arne Abrahamsen og min daværende ven, nu afdøde, Lennart Steen.

For egne midler finansierede vi en 16 mm. reportagefilm om Påskemarchen, hvor jeg gik med helt fra Holbæk til København, og hvor Lennart kørte sin bil med en del af vores udstyr, samt tog billeder fra strategiske steder undervejs, hvor han i bilen kunne være på forhånd og stille op. Det tyske fjernsyn, NDR, som vi havde kontakt til, via en journalist vi kendte, havde hos os bestilt (og betalte) et par 30 meter filmruller, svarende til 5-6 minutter, som han tog med hjem og fik fremkaldt.

Jeg var på det tidspunkt ansat på Nordisk Film Kompagni i Valby (fra 1960), men havde flere år før, som glad amatør, købt et Bolex 16 mm. camera, som jeg anvendte til reportagen fra Atommarchen. (I dag, 50 år senere, har jeg en lang filmkarriere bag mig.) 

Med venlig hilsen,
filmfotograf Arne Abrahamsen
Juli 2006

Del på: