Steppeulvenes LP ‘Hip’ fra 1967 var en epokegørende milepæl i dansk musikhistorie. Den var det første rigtige danske beatalbum indeholdende originale dansksprogede tekster.
Indtil udsendelsen af ‘Hip’ havde dansk ‘rockmusik’ udelukkende været pigtrådsmusik. Hvilket primært var fordanskninger af udenlandsk musik eller traditionelle danske sange tilført en el-guitar.
Tilblivelsen af ‘Hip’
Steppeulvenes klassiske besætning bestod af:
- Eik Skaløe (født 1943) – sang
- Stig Møller (født 1945) – guitar
- Søren Seirup (født 1944) – bas
- Preben Devantier (født 1942) – trommer
I begyndelsen og midten af 1960erne havde Eik Skaløe rejst rundt i Europa og Orienten, hvor han havde levet af at spille på guitar på torve og i barer. På rejsen kom han i berøring med forskellige stoffer som hash, morfin og LSD. Disse blev hurtigt en naturlig del af hans liv.
• Jan Poulsen: Eik Skaløe – Spejder og Steppeulv: 2012
Eik vendte i 1966 tilbage til Danmark, og begyndte at skrive sange. På opfordring satte han sig i kontakt med Stig Møller, som allerede havde gjort sig bemærket i folkemusikmiljøet.
Stig blev straks begejstret for Eik og hans sange. De blev derfor enige om at danne et band. Gruppen fik navnet Steppeulvene – opkaldt efter Herman Hesses roman ‘Steppeulven’.
Efter at have skaffet en bassist og en trommeslager indspillede gruppen i marts 1967 LP’en ‘Hip’. Optagelserne foregik i tætte hashtåger og tog en hel uge. Det var dengang lang tid for indspilningen af en plade, og ved udsendelsen af den senere på året blev den betegnet som det dyreste danske album til dato.
Resultatet var en LP med ganske syrede musik. Teksterne var på dansk og afspejlede et udsvævende hippieunivers. Dertil havde albummet et fremragende cover, der var tegnet af Anders Bull Clausen.
1967 – The Summer of Love
Steppeulvene var danske repræsentanter for hippierne, og 1967 var ‘The Summer of Love’. Alt burde have været blomstrende godt.
Beatmusik var i 1960ernes Danmark betegnelsen for den musik, der var for langhåret til at blive kaldt for pigtråd. I udlandet blev den kaldt for rock, og den betegnelse begyndet man også at bruge i 1970ernes Danmark.
Men selvom ‘Hip’ efter datidens standart solgte rimeligt, var der ingen penge i dansk beatmusik. Gruppen havde købt deres anlæg på klods, og da de ikke var i stand til at betale afdragene, blev det afhentet af sælgeren.
Steppeulven: 2015: Instr. Ole Christian Madsen
For at komme ud og spille skulle Steppeulvene af den grund låne anlæg af andre. Derfor blev det kun til forholdsvis få koncerter.
Desuden fik gruppen problemer med politiet. I medierne havde Steppeulvenes medlemmer nemlig åbenlyst indrømmet, at de både røg hash samt indtog stimulanser, som var endog stærkere.
Ordensmagten ønskede at pågribe de fire steppeulve for deres narkotikamisbrug. Muligheden kom den 14. oktober 1967.
Steppeulvene skulle give koncert i Vejgårdshallen i Aalborg. En af arrangørerne lugtede imidlertid mærkelig røg fra rummet, gruppen opholdt sig i, hvorfor han ringede til politiet. Under koncerten blev strømmen pludseligt afbrudt. Det var ordenshåndhæverne, der var mødt op. Koncerten blev afbrudt, og gruppens medlemmer arresterede de.
Steppeulvene blev forholdsvist hurtigt frigivet igen. Men Eik havde fået nok, han ville ikke længere være optrædende musiker. I stedet tog han til Indien.
For en tid rejste Eik rundt i Østen. Men i foråret 1968 blev hans indtørret lig fundet i det østlige Pakistan. Tilsyneladende havde han begået selvmord. Eik Skaløe blev 25 år.
Steppeulvene nåede at udsende endnu en single med den sigende titel: ‘Du skal ud, hvor du ikke kan bunde’. På den medvirkede hverken Eik Skaløe eller Stig Møller. Alligevel var resultatet ganske glimrede. I den vokale forgrund på singlen hørtes Hasse Levy.
Seneste opdatering: December 2018