Janis Joplin

Janis JoplinI 1960ernes modkultur var Janis Joplin den ukronede dronning. Hun var kulturprovokatør og blev set som repræsentant for hippietidens kvindeideal. Imidlertid var hun ikke i stand til at håndtere succesen, hvilket medførte, at hun måtte lade livet i en ung alder.

Janis Joplins unge år

Janis Joplin blev født 1943 i Port Arthur, Texas, hvor hun også voksede op. Allerede tidligt i hendes liv var hun fyldt med oprørske ideer. Befolkningen i det sydlige midtvesten var imidlertid meget konservativ. Derfor havde hun kun få venner og trivedes dårligt i hjemstaten.

Trøst fandt Janis i at lytte til bluesmusik. Efter hun blev klar over, at hun besad en kraftfuld stemme, som egnede sig godt til denne form for musik, begyndte hun også selv at synge.

I begyndelsen af 1960erne rejste Janis til San Francisco, Californien. Der optrådte hun på forskellige mindre beværtninger.

Den hvide bluessangerinde med den store stemme vakte opsigt, hvor hun lod sin røst lyde. Uheldigvis introducerede miljøet hende til gengæld for amfetamin.

Janis fik et alvorligt afhængighedsforhold til denne narkotiske gift. Gode venner overtalte hende imidlertid til at flytte hjem til sine forældre i Texas for at blive afvendt.

Men efter af have været stoffri nogen tid fik Janis lede ved Texas igen overtaget. Derfor vendte hun i 1966 tilbage til San Francisco.

Stjernestatus

Tilbage igen i Californien kom Janis i kontakt med Big Brother And The Holding Company. Denne rockgruppe ledte efter en ny vokalist, og da medlemmerne syntes om Janis sang, blev hun deres nye frontfigur.

San Francisco blev anset som værende hippiernes hovedstad. Derfor fik denne storby ekstra meget bevågenhed på netop dette tidspunkt. Dette kom metropolens musikalske artister til gode.

Janis JoplinBig Brother fik øget opmærksomhed fra både publikum og presse. Det helt store gennembrud kom da bandet i 1967 optrådte på Monterey Pop Festival.

Det var navnlig ensemblets karismatiske sangerinde, som fik megen positiv omtale. Herefter var Janis Joplin en lysende superstar.

Rockverdenens nye kvindelige superstjerne var imidlertid en sammensat personlighed. På den ene side besad hun et stort ego, hun nød at være den feterede berømthed i rampelyset. Samtidigt led Janis af komplekser over specielt sit udseende, hun var ikke overdrevent smuk og havde tendens til fedme.

Det viste sig, at Janis havde svært ved at håndtere succesen. Amfetamin var ganske vist et overstået kapitel. Til gengæld fik hun et mægtigt alkoholforbrug. Desuden flirtede hun med heroin.

Døden

I slutningen af 1968 brød Janis med Big Brother And The Holding Company. Herefter optrådte hun og indspillede plader med forskellige musikere. Således kaldes konstellationen, hun optrådte med på Woodstock Festivalen i 1969, for Kozmic Blues Band.

Oprindelige udgivelser
• Big Brother And The Holding Company – 1967
• Cheap Thrills – 1968
• I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! – 1970
• Pearl – 1971

Succesen vedblev med uformindsket styrke. Men Janis havde det ikke altid lige godt. Personlige problemer og skyldfølelse over bruddet med sin oprindelige backinggruppe forfulgte hende.

Den sammensatte natur fik Janis til at tage et alter ego. Hun begyndte at kalde sig selv for Pearl. Pearl blev også titlen på hendes måske bedste og mest succesfulde album.

LP’en blev udsendt i 1971. Men det opnåede ophavskvinden ikke at opleve. Den 4. oktober 1970 døde Janis Joplin på et hotelværelse i Hollywood. Årsagen var en overdosis heroin.

Dødsfaldet skete blot få uger efter Jimi Hendrix var bortgået på samme måde. Begge blev de blot 27 år gammel. Dermed var de med til at grundlægge myten om, at særlig mange oprørske rockartister drager hinsides som netop 27 årige.

Seneste opdatering: December 2018

Del siden på: Facebooktwittermail
Del på: