Føtex’ opstartsfase

Danskernes indtægt og forbrug steg i 1960erne. Samtidigt forandredes deres indkøbsvaner og muligheder. De fik nye steder at handle – som for eksempel supermarkeder. Et af disse var Føtex.

Fra Jysk Supermarked…

FøtexFøtex’ skaber – Herman Salling – blev født i 1919. Han var søn af Ferdinand Salling, som i 1906 i Århus grundlage den forretning, der senere hen  blev til Salling Stormagasin.

I 1953 døde faderen. Derefter overtog sønnen ledelsen af forretningen. Dette gjorde han med stor dygtighed, hvilket resulterede i, at han i årene fremover kunne udvide butikken.

På en jordomrejse i 1959 fik Herman Salling nye impulser. Han oplevede, hvordan man i udlandet med succes havde skiftet til kædedrift og supermarkeder. Noget sådant, mente han, kunne også gøres i Danmark.

Ideen var at etablere en butikskæde, hvor man i hver forretning under et og samme tag kunne købe alt lige fra fødevarer, over isenkram og til tekstil. Der skulle samtidigt være tale om varer med en stor omsætningshastighed således, at priserne dermed kunne holdes nede på et minimum.

Derfor etablerede Herman Salling i 1960 Jysk Supermarked A/S. 17. november samme år åbnede han supermarkedet Føtex i Guldsmedegade i Århus. Navnet var en sammenkædning af ordene devarer og textil.

Forretningen blev straks en succes. Derfor begyndte han etableringen af supermarkeder i andre byer. Således åbnede i 1961 først en Føtex i Frederikshavn og siden en i Fredericia.

…til Dansk Supermarked

I 1962 etablerede Herman Salling imidlertid stormagasinet Salling i Aalborg. Dette krævede så store ressourcer, at der ikke længere var økonomisk råderum til ekspansion af Føtex-kæden.

Derfor søgte købmanden økonomiske samarbejdspartnere. En af dem, han rettede henvendelse til, var skibsrederen A.P. Møller.

I første omgang var skibsrederen ikke interesseret. Dagligvarehandel var trods alt ikke hans område. Men efter en tid ombestemte A.P. Møller sig, og et samarbejde kom i stand.

Som følge af den nye alliance i dansk erhvervsliv ændrede Jysk Supermarked i 1964 navn til Dansk Supermarked. Samtidigt blev selskabets kapital udvidet fra 500.000 kr. til 11 mio. kr.

Herefter var muligheden for ekspansion af supermarkedskæden farbar. I 1964 åbnede i Silkeborg den første Føtex efter A.P. Møller var blevet partner.

Alt i alt åbnedes i 1960erne 14 Føtex-butikker – primært i Jylland. I 1969 tog koncernen dog skridtet over Lillebælt og åbnede en Føtex i Odense.

Føtex siden 1960erne

Siden hen er Føtex ligeledes kommet til København og det øvrige Sjælland.  Desuden har Dansk Supermarked ændret navn til Salling Group, og A.P. Møller er ikke længere medejer.

Seneste opdatering: December 2018

Del på: